Skip to main content

Vi tipsar: Så anordnar du en minnesvärd babyshower

Babyshower är från början en amerikansk tradition, och från början var tanken att väninnor och kvinnliga släktingar som redan hade barn skulle ge den blivande mamman goda råd - och en massa presenter. Babyshower anordnades främst till den som väntade sitt första barn, och deltagarna var kvinnor som själva hade barn.

På senare år har babyshowers blivit populära i Sverige, och i dag är det inte längre lika noga med vilka som deltar eller om den gravida väntar sitt första barn eller inte. Ibland deltar mamma, svärmor, systrar och väninnor - oavsett om de själva har barn eller inte - och ibland så bjuder man även in män, och den blivande pappan kan också få delta.

Fokuset brukar inte heller enbart ligga på att ge mamman tips, även om bebisar och förlossning såklart är vanliga ämnen på en babyshower. Istället ligger fokuset ofta på god mat eller fika, och roliga tävlingar och lekar - och presenter till mamman och barnet.

En babyshower är helt enkelt ett bra tillfället att umgås innan bebisen kommer. För mamman är det en möjlighet att passa på att hinna umgås ordentligt med sina vänner och släktingar innan hon blir upptagen med bebisen, men självklart kan det även vara en möjlighet att få värdefulla tips och råd från sina närmaste och presenter till den lilla.

Ibland väljer man att anordna babyshowern efter att bebisen är född. Ibland för att bebisen ska kunna delta på babyshowen, och ibland för att man helt enkelt inte hann med att ha babyshowern innan bebisen kom. Kanske hade man planerat in babyshowern allt för sent och bebisen kom för tidigt, eller kanske orkade mamman inte med någon babyshower innan.

Det kan dock vara en bra idé att försöka ha babyshowern innan bebisen kommer. Dels för att mamman kanske vill ha tips och råd, och prata om sina känslor inför förlossningen och föräldraskapet. Men också för att det ofta är ganska fullt upp när bebisen har kommit, och en del mammor helt enkelt vill fokusera på bebisen tiden efter att barnet har kommit.

Dessutom finns det en risk att det blir lite dubbelt, om man dessutom hade tänkt att ha ett dop eller en namngivning. Därför är risken stor att det inte blir någon babyshower om man väljer att ha den efter att bebisen har kommit. Men detta är förstås upp till var och en - kanske vill mamman hellre vänta till efter, kanske har föräldrar inte tänkt att ha något dop eller namngivning eller kanske passar det helt enkelt bättre av någon annan anledning.

Oavsett när man väljer att ha babyshowern och vilka man väljer att bjuda, så innebär en babyshower en hel del planering. Ska mamman veta om den, eller ska det bli en överraskning? Hur långt innan förlossningen ska babyshowern hållas? Vad ska man göra under babyshowern? Ska mamman vara med och planera? Vad ska man äta?

Ja, det är helt enkelt en hel del som behöver planeras, och det kan vara bra att ha gott om tid på sig att planera. Det är också om det finns möjlighet att vara lite flexibel med datum, eftersom man aldrig riktigt vet hur man mår under en graviditet - en del mår jättebra i början men sämre mot slutet av graviditeten, och för andra är det precis tvärtom.

Vi har satt ihop en liten “guide” som hjälper dig att planera den perfekta babyshowen till bästa vännen eller syrran - eller dig själv. Vi kommer att gå igenom allt från när och vart babyshowern ska äga rum, till hur man ska dekorera och vad man ska göra. Självklart kommer vi även att gå igenom presenter, gäster, mat och allting annat som ska planeras.

Ta hänsyn till den gravida

Det allra viktigaste när man planerar någon annans babyshower är att ta hänsyn till den gravida. Det är förstås en stor fördel om den som planerar står den blivande mamman väldigt nära och pratar med henne ofta, och det är faktiskt en ännu större fördel om den gravida själv orkar vara med och planera.

Kanske har du själv varit med om det någon gång: En vän väntar barn, och en annan av hennes vänner planerar babyshowern i hemlighet. När du får höra om planen så tänker du “det här låter inte som någon bra idé”. Kanske har den andra vännen planerat att babyshowern ska hållas ett par dagar innan beräknad förlossning, eller att babyshowern ska pågå en hel dag, eller att den blivande mamman ska utsättas för något fysiskt ansträngande.

Det är helt enkelt jättesvårt att veta hur en gravid kvinna mår, oavsett hur långt gången hon är och oavsett vad hon säger. Kanske är hon en väldigt positiv person som säger att hon mår jättebra, men inte nämner att hon har väldigt ont i kroppen. Kanske nämner hon inte att hon är väldigt trött, eller vill vara ifred så mycket som möjligt.

Eller också så mår hon väldigt bra, men blir lätt andfådd och orkar inte gå långa sträckor. Kanske tycker hon att en babyshower är en jätterolig idé, men hellre en timme eller två än många timmar. Ja, det kan helt enkelt vara en bra idé att fråga henne vad hon orkar innan. Kanske kan ni fråga henne om hon vill vara med och planera.

Ett annat alternativ är förstås att planera in en lugn babyshower med inte allt för många gäster och bara låta den pågå en timme eller två - eller anpassa den efter vad hon orkar just den dagen. Man kan också välja att hålla babyshowern ganska tidigt i graviditeten, eller någonstans i mitten, eftersom hon med stor sannolikhet orkar mer just då.

Det är också en stor fördel om den som planerar babyshowern står den blivande mamman nära, kanske kan hennes bästa vän och hennes mamma planera tillsammans. Då kan båda fråga henne regelbundet hur hon mår och hålla koll på att hon faktiskt orkar ha en babyshower, och vad hon orkar.

När ska babyshowern hållas?

Det vanligaste är babyshowern hålls en eller ett par månader innan beräknad förlossning, men detta kan variera mycket. Ibland händer det som sagt även att man har babyshowern efter att barnet är fött, men då beror det oftast på att man av någon anledning inte har hunnit eller kunnat ha den innan - eller att mamman föredrar att vänta.

Det kan vara bra att inte vänta alltför länge, eftersom man inte vet hur mamman kommer att må mot slutet av graviditeten. Det kan också bli så att barnet kommer tidigare, eller att det tillkommer komplikationer som gör att mamman får ligga på sjukhus eller måste vila och ta det lugnt den sista tiden.

Samtidigt är det ingen bra idé att ha babyshowern för tidigt heller, dels med tanke på risken för missfall som är störst i början, men också för att den blivande mamman kanske inte riktigt har hunnit smälta att hon ska bli mamma eller för att det känns för avlägset. Om man ska överösa henne med presenter så måste hon förvara dem länge, och dessutom är det många gravida som mår som sämst i början av graviditeten.

Mellan den femte månaden och den sjunde månaden kan alltså vara ganska lagom, många gravida mår som bäst i mitten utav graviditeten och det är varken för tidigt eller för sent. Men det kan vara en bra idé att fråga den blivande mamman när hon tycker att det är lagom, om det inte ska bli en överraskning, eller att på annat sätt hålla koll på hur hon mår.

Vem ska bjudas?

Här finns det några olika alternativ. Som vi nämnde tidigare så var det från början väninnor och kvinnliga släktingar som själva hade barn som kom på babyshowern. Och det berodde helt enkelt på att babyshowern var till för att ge den blivande mamman råd och tips.

I dag är det vanligt att man antingen bjuder bara kvinnor, och såväl de som har barn som de som inte har det, eller att man blandar. Kanske vill man att den blivande pappan också ska få delta, och då kanske man även vill bjuda in andra män.

Här gör man alltså precis som man vill - eller som den blivande mamman vill. En del blivande mammor vill att den blivande pappan ska vara med och dela den dagen, medan andra hellre vill att det ska vara lite som en möhippa - ett tillfälle att spendera tid med väninnor innan bebisen kommer, och tiden för vännerna blir mindre.

Vart ska man vara?

Även här finns en del olika alternativ. Om det finns möjlighet att ha babyshowern hemma hos den blivande mamman så kan det vara en bra idé, eftersom det kan underlätta för henne. Hon behöver inte ta sig iväg, och hon slipper släpa hem alla presenter efteråt.

Man kan även ha babyshowern hemma hos den som planerar, eller någon annan i vänskapskretsen. Andra alternativ är att hyra en lokal, boka bord på en restaurang eller hålla till utomhus om vädret tillåter.

Det spelar ingen större roll vart man har babyshowern, men välj gärna ett ställe som inte är allt för jobbigt att ta sig till. Det är en fördel om det är lätt för den blivande mamman att ta sig till platsen, och att det inte är allt för långt att åka.

Om man har tänkt att babyshowern ska bli en överraskning så kan det vara bra att välja ett ställe som inte är allt för oväntat. Om man till exempel håller till hemma hos en av den blivande mammans vänner så kan kanske vännen bjuda in mamman på fika. Om man har babyshowern i en lokal kanske vännen istället kan be mamman att följa med och kolla på en lokal som man funderar på att hyra till en kommande fest?

Dekorationer

När det gäller dekorationer så kan det vara roligt att välja ett specifikt tema. Det är vanligt att temat är “blått” om det väntas en pojke och “rosa” om det är en flicka, men om man inte vet könet på barnet eller inte vill ha det temat så finns det många andra alternativ.

Man kan till exempel ha en annan färg som tema, ett land, ett djur, ett mönster eller vad som helst. Välj gärna ett tema som passar den blivande mamman, och låt sedan temat gå som en röd tråd genom hela babyshowern. Ni kan till exempel anpassa maten, dekorationerna, kläderna och kanske även presenterna efter temat.

Det finns hur mycket fina dekorationer som helst att välja mellan, som passar perfekt till en babyshower - oavsett tema. Vad sägs till exempel om fin pompom dekorationer att hänga upp eller en folieballong som ser ut som en bebis.

Eller varför inte en girlang med prickar eller konfetti i rosa eller blå konfetti? Och ballonger för babyshower är ju nästan ett måste när någonting firas.

Serpentiner är också en enkel men fin dekoration och om man vill ha något mer annorlunda så är nappar i miniformat en väldigt fin bordsdekoration. Och om man ska baka muffins att bjuda på under babyshowern så kan man använda passande muffinsformar.

Istället för presentbord

Det är vanligt att presenterna öppnas under babyshowern, inför gästerna. Ofta har man även ett presentbord där man lägger presenterna tills de ska öppnas. Men om man vill göra det lite roligare så kan man använda någonting annat än ett bord att lägga presenterna på eller i.

Varför inte till exempel använda någon form av korg eller låda, som sedan kan användas som leksaksförvaring eller någon annan form av förvaring till bebisens saker? Eller kanske ett lektält som sedan kan användas i barnets rum?

Även en badbalja, en spjälsäng eller en vagga är roligare ställen att förvara presenterna på tills de ska öppnas, och saker som definitivt kommer till användning senare.

Självklart behöver man inte köpa en ny spjälsäng, utan man kan lika gärna hitta en mindre säng att köpa begagnad för en liten peng, bara för att använda som dekoration och förvaring för presenterna - och senare som extrasäng för bebisen. Om någon av gästerna är händig kan man även tillverka en leksakslåda, skattkista eller liten vagga.

Vad ska man bjuda på?

Även här finns det nästan hur många alternativ som helst. Man kan ordna ett knytkalas och låta alla gästerna ta med någonting - antingen någon form av mat, så att det blir en liten buffé, eller någon form av fikabröd.

Man kan även beställa catering, om man vill slippa fixa maten själv, eller så väljer man att laga mat själv. Man kan till exempel göra någonting enklare, eller hjälpas åt flera personer.

Ett annat alternativ är att bara bjuda på fika, det räcker faktiskt. Tårta, muffins och kakor - eller fruktfat och kex om man föredrar det. Det behöver inte vara så avancerat, och det är egentligen inte maten det hänger på. Det viktigaste är att det finns någonting att äta.

Aktiviteter under en babyshower

En vanlig aktivitet på babyshowers är gissningslekar. Det går helt enkelt ut på att man gissar olika saker om bebisen - vilken dag han eller hon föds, födelsevikt, födelselängd och födelsetid till exempel. Om man inte vet barnets kön så kan man även gissa vad det blir.

Det här kan göras på många olika sätt. Oftast får gästerna bara skriva ned sina gissningar på ett papper som ligger framme eller skickas runt under kvällen, men det kan som sagt göras på många olika sätt.

Ibland passar man på att göra en gravidfotografering eller en gipsmage under babyshowern. Man passar på att föreviga gravidmagen, helt enkelt. Detta passar förstås extra bra om man har en babyshower ganska sent i graviditeten, så att magen är stor.

Det finns många andra lekar, tävlingar och aktiviteter som passar på en babyshower. Det viktigaste är att temat är “bebis” och att bebisen eller mamman är i fokus.

Man kan även låta alla gäster ta med en bild på sig själva som bebis, sedan kan alla försöka gissa vem bebisen på bilderna är. Den som får flest rätt vinner.

Att tävla i blöjbyte är också ganska vanligt, då använder man en docka som alla turas om att ta på en blöja. Den som gör det snabbast vinner. Det här är en tävling som kan leda till många skratt, speciellt om en del av gästerna aldrig har bytt blöja.

Man kan även spela charader eller “med andra ord”, med babytema. Här behövs bara lappar med olika ord som har med bebisar att göra, och dessa kan man göra själv. På lapparna kan man skriva allt från “amning” och “blöjbyte” till “förlossning”, “nappflaska”, “barnvagn” och så vidare.

Om man gör charader så delar man upp gästerna i lag, och turas sedan om att dra lapparna från en skål. En i laget ska försöka att få dem andra i laget att förstå vad som står på lappen, utan att använda ord, och på en förutbestämd tid.

När man spelar “med andra ord” så gäller det istället att försöka få dem andra att förstå ordet genom att beskriva det, och utan att säga ordet. Här försöker man hinna med så många som möjligt under till exempel en minut, och de som hinner med flest vinner. Här kan man antingen dela upp gästerna i par, eller i två större lag, och man kan spela en eller flera omgångar innan tävlingen avgöras.

En annan rolig tävling är att fylla en nappflaska med godis, och låta gästerna gissa hur många godisar som ligger i flaskan. Den som kommer närmast vinner sedan flaskan och innehållet.

Tips på presenter

Det kan vara en bra idé att prata ihop sig med alla andra gäster när det är dags att köpa present, så att inte flera köper samma sak. Man kan även komma överens om att alla går ihop och köper en lite dyrare present - kanske något ni vet att mamman vill ha till bebisen.

En blöjtårta är nästan standard på babyshowers, men det kan vara bra att fundera lite innan man köper eller gör en sådan. Ibland kan det nämligen bli så att bara en sorts blöja fungerar för bebisen, och då kanske alla blöjor bara blir liggandes. Eller också så föredrar föräldrarna att använda tygblöjor.

Istället kanske man kan göra en liten korg med smått och gott som behövs till bebisen. Även om samma risk finns där, att en del av sakerna inte kommer till användning, så lär ändå en hel del av sakerna faktiskt komma till nytta.

Här kommer några andra exempel på presenter:

Avslutning

Tack för att du tog dig tiden att läsa igenom vår artikel. Hoppas du fick med dig bra generella tips och förslag på produkter som produkter om du är i fas att köpa nytt.

Om det finns produkter presenterade i artikeln så kan dessa innehålla affiliatelänkar till våra samarbetspartners. Våra samarbetspartners kan när som helst ta bort sina produkter vilket gör att det inte längre är tillgängliga. Vi gör vårt bästa för att hålla alla recensioner och tips uppdaterade med de senaste och aktuella produkter.