Skip to main content

Guide: Så väljer du rätt napp för ditt barn

Även om det där med napp känns som någonting som borde vara rätt enkelt så är det sällan det. Man tänker att man bara bestämmer sig för huruvida man vill ge barnet napp eller inte, och om man vill göra det så köper man bara en napp. Fullt så enkelt är det sällan.

Bara att komma fram till om man vill att barnet ska ha napp eller inte kan vara svårt; å ena sidan finns det många fördelar, men å andra sidan finns det även en del nackdelar. Är det värt det? Varför ska man egentligen använda napp? Överväger fördelarna nackdelarna?

Om man sedan kommer fram till att man vill ge barnet napp, då är det inte alls säkert att barnet håller med om att det är en bra idé. Eller kanske är det bara det märke eller den modell du har köpt som inte går hem, först när du har testat några olika vet du om den lilla bara önskade en specifik modell eller om det faktiskt inte är intressant med napp.

Sedan kommer det där med att sluta med napp, vilket kan kännas smått omöjligt ibland. Det är dock inte alltid svårt, ibland slutar barnet med nappen på eget initiativ och långt innan föräldrarna ens har börjat tänka på det. Man vet helt enkelt inte hur svårt, eller lätt, det kommer att bli.

Men där är ni förmodligen inte ännu. Kanske funderar du fortfarande på om napp är en bra idé eller inte. Kanske har du bestämt dig, men vet inte alls vilken napp du ska köpa. Eller också så har du testat en eller flera nappar som barnet har tackat nej till, och försöker hitta nästa kandidat. Oavsett vilket så har du hittat helt rätt.

Här kommer vi nämligen att gå igenom allt från för- och nackdelar med nappar, till skillnaderna mellan olika nappar. Det här är helt enkelt en liten “nappguide” som hjälper dig att hitta rätt i djungeln av nappar. Förhoppningsvis kommer detta att ge dig bra information, lite tips och idéer och hjälp att hitta precis rätt napp för just ditt barn.

Rätt napp för rätt barn

Först och främst så ska vi reda ut det där med “rätt napp” och “den bästa nappen”. Det finns ingen napp som är rätt för precis alla barn. Hade det varit så, då hade det förmodligen bara funnits en sorts napp - det hade inte behövts flera. Nu är det precis tvärtom; det finns hur många olika märken och modeller som helst nästan.

En napp som är helt rätt för någon annans bebis kanske inte alls går hem hos ditt barn, eller tvärtom. Det gäller alltså att hitta rätt napp för just ditt barn. Men det kan också vara så att barnet tar precis vilken napp som helst, eller tvärtom - inte tar någon napp.

Troligtvis kommer bebisen ändå inte vara alltför kräsen, förutsatt att napp är av intresse. Om den första ni testar inte uppskattas så gör kanske den andra det, svårare än så är det sällan. Att byta sort senare kan däremot vara riktigt svårt, för när barnet väl har vant sig vid en sort så vill han eller hon sällan ha någon annan.

Av den anledningen kan det vara en bra idé att fundera över vilken napp du helst vill att barnet ska använda. Även om alla nappar har samma syfte, så finns det ändå en del skillnader. Om du hittar en favorit så kan det alltså vara en bra att testa med den först.

Fördelar och nackdelar med napp

Det finns såväl fördelar som nackdelar med napp, och det finns faktiskt inget rätt eller fel. Det är inget måste att ge sitt barn napp, men det är inte heller fel att göra det. Det är helt enkelt upp till föräldrarna att avgöra om det är något de vill ge eller inte.

Alla föräldrar har olika åsikter om napp, och ofta ganska starka sådana. Om du pratar med andra föräldrar så kommer du antagligen få höra både positiva och negativa åsikter - allt från att ni absolut inte bör ge barnet napp, till att det är den bästa uppfinningen någonsin.

Den vanligaste anledningen till att man ger barnet napp är för att man upplever att det blir lättare att trösta barnet, och/eller för att barnet har stort sugbehov och vill ammas hela tiden. Om man väljer att inte ge barnet napp så beror det istället oftast på att man är orolig över att det ska påverka tänderna negativt, eller att det ska vara svårt för barnet att sluta med napp.

Men det finns många fler fördelar, och även nackdelar. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte alltid upplever några nackdelar, men det är omöjligt att veta innan. Om man känner att det finns behov av napp så kan det vara en bra idé att testa det.

Fördelar med napp:

  • Det blir lättare att trösta barnet utan att amma.
  • Det minskar risken för att barnet äter fastän han eller hon inte är hungrig.
  • Det kan bli lättare att få barnet att somna i sängen.
  • Om barnet vaknar på natten så kan det bli lättare att få honom eller henne att somna om igen.
  • Det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Nackdelar med napp

  • Det kan vara svårt för barnet att sluta med nappen senare.
  • Om barnet tappar nappen under natten kan det bli svårt att somna om.
  • Det kan bli svårt att trösta barnet om man inte har någon napp till hands.
  • Om barnet har nappen i munnen när talet börjar utvecklas kan han eller hon få svårare att uttala vissa ord/ljud.
  • Om barnet använder napp när de permanenta tänderna kommer så ökar risken för behov av tandställning i framtiden.

När börjar man med napp, och när är det dags att sluta?

Man kan börja med napp ganska tidigt. Det är dock viktigt att amningen fungerar bra innan, att barnet äter och har gått upp i vikt. Det är också viktigt att se så att barnet säger till när det är hungrigt, annars finns det en risk att han eller hon nöjer sig med nappen.

Efter några dagar eller ett par veckor brukar det vara lagom att börja med napp, om det är något man vill använda. Det varierar dock exakt när man kan introducera nappen, vänta tills barnet är piggt och äter bra.

När barn slutar med napp varierar väldigt mycket, och även varför eller hur de slutar. En del barn slutar med napp tidigt, kanske redan vid ett års ålder eller ännu tidigare, och på eget initiativ. Då vill de helt enkelt inte ha napp längre och börjar spotta ut den.

Andra barn använder nappen betydligt längre, tills de är tre eller fyra år eller ännu längre. En del barn har väldigt svårt att släppa nappen och är mycket ledsna när det är dags att sluta, medan andra inte har några större problem att sluta.

Det finns också många olika tillvägagångssätt, en del föräldrar väljer att ta det långsamt medan andra tycker att det är lättare att bara ta bort alla nappar och sluta direkt. Vilket som fungerar bäst beror oftast på barnet, många tycker att det är lättare att ta det stegvis men för en del barn blir det faktiskt enklare att sluta tvärt.

De allra flesta barn slutar med napp när de är mellan tre och fyra år, men som sagt varierar det väldigt mycket och en del slutar betydligt tidigare än så medan andra använder napp mycket längre.

Storlekar anpassade efter ålder

Det finns olika storlekar på nappar, och här utgår man från barnets ålder. Den första nappen brukar vanligtvis vara anpassad för barn från noll till sex månader, eller noll till tre månader. Hos vissa märken är första storleken noll till två månader.

Exakt vilka storlekar som finns och hur många storlekar det finns beror på märket. En del har bara tre olika storlekar; noll till sex månader, sex till tolv månader och tolv månader och uppåt. Andra märken har betydligt fler storlekar, och ibland är sista storleken 18-36 månader.

Det är en bra idé att börja med “rätt” storlek, men det här kan även anpassas efter barnets preferenser. En del barn föredrar en större storlek, eftersom det kan vara lättare att ha kvar dem i munnen då sugdelen är större. Men ibland är det också precis tvärtom, att barnet föredrar en lite mindre storlek.

Det spelar alltså ingen större roll vilken storlek man använder, men det kan hända att det fungerar bättre med en annan storlek i samma märke. Om barnet inte gillar nappen så är det alltså inte säkert att det är märket eller modellen som är fel, utan det kan lika gärna vara så att det är fel storlek för just ditt barn.

Det är inte alltid så enkelt med nappar, men det kan vara bra att börja med rätt storlek och byta först när barnet inte längre vill ha den storleken. Man får helt enkelt prova sig fram, och därefter utgå från barnets önskemål snarare än vilken storlek som “borde” vara rätt.

Olika märken på nappar

Det finns väldigt många olika märken på nappar i dag. Några av de mest kända är MAM, Esska, Chicco, Dr Brown, EcoVikings, Tommee Tippee, Philips Avent, Twistshake och NUK. De flesta märken har dessutom många olika modeller, och ibland även i olika material.

Märket säger egentligen inte lika mycket om nappen som till exempel modell, material och utformning. Försök alltså i första hand att utgå från sådana saker, snarare än märket.

Ett bra märke att börja med brukar dock vara MAM. Många bebisar tycker om dessa nappar, sugdelens utformning för de lättare för barnet att använda och de är lätta att få tag i. MAM säljs i de flesta mataffärer, så när det är dags att köpa nya så behöver man sällan leta länge. En annan fördel med MAM är att det är billiga och mycket prisvärda nappar.

Men som sagt, utgå inte från märket utan tänk i första hand på vilken modell du föredrar. Alla barn föredrar olika nappar, men det kan vara bra att först testa med en napp som har en sugdel som är enkel för barnet att vänja sig vid. En symmetrisk form är också fördelaktigt.

Materialet på nappens sugdel

De flesta nappar är tillverkade av latex eller silikon, men det finns även nappar i andra material - till exempel naturgummi. Utseendemässigt är skillnaden mellan latex och silikon att latexnappar är lite gul- eller brunaktiga i färgen, medan silikon är mer genomskinligt.

Den uppenbara fördelen här är att silikon helt enkelt ser lite fräschare ut, och att det är lättare att se missfärgningar och ibland även sprickor och liknande.

Andra fördelar med silikon är att det är lukt- och smakneutralt, och det har inget bäst före datum så det går att spara oanvända nappar länge. Men med det sagt bör man ändå inte använda napparna om de är allt för gamla, det vill säga äldre än fem år.

Fördelen med latex är att det är ett hållbarare material, och det klarar av barns vassa tänder bättre än silikon. En del barn kan dock få allergiska reaktioner av latex. Latex kan även ändra form lättare än silikonnappar, och gör den det så behöver den bytas ut.

En del barn föredrar silikonnappar, andra föredrar latexnappar. Återigen så kan man behöva prova sig fram för att se vilken sort bebisen föredrar, även om en del barn inte alls bryr sig om vilket material nappen är tillverkad av.

Oavsett vilket man väljer så är det dock viktigt att komma ihåg att byta napparna regelbundet, ungefär en gång i månaden. Kontrollera nappen dagligen, och om det finns några sprickor eller andra skador så ska den också bytas ut.

Plattans utformning

Här finns det också många olika varianter. En del nappar har bara en liten knopp, medan andra har en ring. Formen kan också variera, en del är helt runda medan andra är mer ovala. Även detta är en smaksak, såväl för föräldrar som för barn.

En del nappar har några mindre lufthål, medan andra har stora lufthål. Det viktigaste är att det finns hål i plattan, och en del föredrar större hål just för att de ger bättre ventilation.

Många barn har svårt för runda nappar, eftersom de blir lite klumpiga och inte följer ansiktets form lika bra som andra nappar. Det är också viktigt att nappen inte kommer alltför nära näsan, eftersom det kan bli störande eller obekvämt för barnet.

Den form som oftast fungerar bäst är den lite rundade formen, som följer ansiktets form, och gärna är rundade på ett sätt som gör att de inte kommer för nära näsan - men ändå täcker läpparna. Men som sagt, det här är en smaksak och ofta måste man prova sig fram.

Anatomisk, symmetrisk eller rund sugdel

Även när det gäller sugdelen så finns olika utformningar. De vanligaste är anatomiska, symmetriska och runda. Det är lätt att blanda ihop de två sistnämnda, eftersom runda nappar ofta är symmetriska.

Runda nappar har den “klassiska” formen, ofta såväl på sugdelen som på plattan. Plattan är ofta också rund, men det finns även andra varianter. Dessa nappar är ofta symmetriska, men de är inte alltid det.

Symmetriska nappar är nappar som inte har något “upp” eller “ned”, utan fungerar åt vilket håll som helst. Detta är förstås en fördel, eftersom det blir lättare att ge barnet nappen till exempel på natten när man inte riktigt ser vad som är upp och ned.

Det är dock inte alla barn som gillar den symmetriska formen. Symmetriska nappar har ofta en lite plattare form, men de kan även ha en mer rund form. Oavsett vilken så är de symmetriska och ser alltså likadana ut från båda hållen.

Anatomiska nappar, även kallade ortodontiska nappar, har en sida som är plattare och uppåtgående. Dessa nappar är formade efter barnets mun, och de ska kunna förebygga vissa tandproblem som annars kan uppstå på grund av napp.

Sammanfattning:

Ja, det här är verkligen en djungel - en riktigt stor och förvirrande sådan. Det finns olika märken, olika modeller, olika material, olika storlekar och olika utformningar såväl på sugdelen som på plattan. En del bebisar vill inte ha napp alls, medan andra bara tar en viss sort. Det bästa rådet vi kan ge är: Prova er fram. Lycka till i nappdjungeln!